Lievelingsgerecht
Waddenschool Haarlem februari 2018 In een lessenserie van 3, toegewerkt naar een presentatie van het lievelingsgerecht van de kinderen van groep 6, 7 en 8 van de Waddenschool in Haarlem. Wat is jouw lievelingsgerecht? Wat maakt het zo bijzonder, wat zit er in, welke kleur, welke substantie. Wat zou je graag willen doen met het gerecht? Les 1 hebben de kinderen hebben de lessen gedivergeerd, en elkaar gefotografeerd. Les 2 hebben ze een achtergrond gemaakt voor hun foto met wasco en meegebrachte ingredienten. Met de print van de foto uit les 1 is  gespeeld met voor/achtergrond, scherpte en onscherpte, kleur perspectief. In les 3 hebben ze met behulp van een print en alle ingredienten van les 1 en 2 een ruimtelijke presentatie gemaakt van hun recept. Van kijkdoos tot VR-bril. Leerdoelen: leren werken met een spiegelreflex. Onderscheiden van kleur/substantie/structuur, leren werken met kleur, achtergrond/voorgrond. perspectief, materiaalonderzoek. Samenwerken, reflecteren. En vooral jezelf leren plaatsen buiten de werkelijkheid van alledag.
2018
Mini-mij
Leo Kannercollege Leiden. november 2018 brugklas MAVO/HAVO Het Leo Kannercollege is een school voor leerlingen met een diagnose in het autisme-spectrum. In een projectweek was het doel om met behulp van video en film de structuren van de school te doorbreken, de verbeelding de school in te halen en de kinderen te leren samenwerken. Met 4 fotografen en filmers gingen we aan de slag in verschillende klassen. Mijn vraag aan de kinderen; 'Welk voorwerp is voor jou belangrijk, en waarom?' Na een portret gemaakt te hebben van elkaar met het voorwerp, opgeschreven te hebben wat het voorwerp voor jou betekent de volgende vraag. 'Verzin wat er kan gebeuren als je de rollen omdraait.' We sloten af met een presentatie, waarbij 1 van de leerlingen vertelde wat de opdracht was, wat ze hadden onderzocht en gedaan. Het was sinds lang dat hij weer applaus had gehad vertelde hij me. Deze opdracht is ook met groep 8 van de Spaarneschool uitgewerkt.
2018
DubbelBelicht
mei -november 2018 Schalkwijk Haarlem.... wordt vervolgd DubbelBelicht is een fotoproject georganiseerd vanuit de Gemeente Haarlem in het kader van Age Friendly Cultural Cities dat ik als fotograaf en docent heb mogen ontwikkelen. Leerlingen van verschillende scholen en ouderen uit Schalkwijk komen bij elkaar. Met fotografie als leidraad komen ze 4 maal bij elkaar. Ze gaan samen op stap, vertellen hun verhaal en maken foto's van elkaar en de omgeving waarin ze leven. Naar aanleiding van de foto's worden gedichten gemaakt. De serie ontmoetingen wordt afgesloten met een expositie met foto's van de deelnemers. Het is een serie van ontmoeten, kijken, reflecteren, vertellen, maken en vooral van ontroering. Een dankbaar en ontroerend project waar kunst educatie en burgerschap samenkomen. Voor 2019 zijn we bezig met het verder uitrollen van DubbelBelicht.
2018
Wat doe jij het liefst?
Hannie Schaftschool oktober 2017 Wat doe jij het liefst? Bedenk een achtergrond waarin je jezelf zou willen fotograferen als je op de foto ging. Fotografeer elkaar in een pose waarin je jezelf in die omgeving voorstelt. Kinderen hebben elkaar in groepjes van 3 gefotografeerd, terwijl de rest een achtergrond maakte voor hun gemaakte foto. Deze heb ik achteraf samen gefotoshopt en laten afdrukken. Leerdoelen:  introductie in het werken met een spiegelreflexcamera. Denken als een journalistiek fotograaf. Samenwerken. geschikt voor groep 4-8
2018
Helden
Spaarneschool, Spaarndam groep 3/4 mei 2018 In een serie van 5 lessen zijn de thema's rondom het cultureel erfgoed van Spaarndam verwerkt. Hansje Brinker is wereldberoemd om zijn heldendaad. Wanneer was jij een held? De kinderen hebben elkaar gefotografeerd in een heldenpose, een Heldenkader gemaakt en deze weer gefotografeerd. Ooit was Spaarndam heel rijk en Floris V stadhouder. De stadhouders onderscheidden zich met een wapen. Floris V heeft de ridderzaal laten bouwen waar de stadhouders vergaderden. Deze hing vol met de banieren van de stadhouders. We hebben voor onszelf een banier gemaakt. De lessenserie is afgesloten met een expositie in galerie de Kolk in Spaarndam en te zien geweest tijdens het kunstweekend in Spaarndam.
2018
Back to Top